10+10 – Adrian Călăraşu

10 întrebări: Nenea Cosmos. 10 răspunsuri: Retoric.

1) La prima întrebare ar fi trebuit să te aştepţi. De ce Retoric?

Pentru că aveam nevoie de un permis de conducere pe internet iar „Subiectiv” era deja marcă înregistrată.
Pentru că îmi place să cred că scriu argumentat şi săţios, dar în acelaşi timp lejer şi accesibil.
Şi în fine, pentru că în general ridic întrebări la care nu aştept un răspuns, din simplul motiv că îl ştiu deja.

2) Pentru mine există un patrulater al calităţii pe bloguri. Ce se găseşte la interior este un must read. Groparu, Gogu Kaizer, Retoric şi Nenea Cosmos (da, ştiu, sînt prea modest, dar măcar nu m-am pus în centru). Cum te simţi pus la colţ?

Flatat. Şi nu reuşesc să-ţi intuiesc scopul. Nu mă aşteptam şi mi-e greu să accept favoritisme.
Deci, ce urmăreşti de fapt, Nene Cosmos…?

3) Să vorbim despre pirogravură, un domeniu drag tuturor. Cînd ai renunţat la această pasiune?

Credeam că nu vei întreba niciodată! Mi-e teamă să nu creadă lumea că am pus-o de-un blat cu întrebarea asta.
De pirogravură m-am lăsat dintr-un motiv pe cât de banal pe atât de întemeiat: pirogravura începuse să nu mai mă definească. Atingerea lemnului cu fierul înroşit nu mai era ce fusese odată pentru mine, rămăsese undeva în urmă, în evoluţia mea spirituală. Am decis că trebuie să merg mai departe şi brusc, ferm – pentru a nu mai prelungi agonia – m-am apucat de prelucrare prin aşchiere.

4) Mîine are loc o revoluţie. Tu tocmai te plimbai prin centru. Un capuccino sau o bere?

Un espresso dublu! Îmi place să fiu în alertă în mijlocul evenimentelor importante. Berea mai pe seară, după rezultat, de necaz că nu au câştigat ai noştri sau de supărare, că au ieşit ai lor.

5) Te deranjează zgomotul maşinii de spălat cînd intră pe centrifugă?

Atunci când dorm nu mă deranjează nici bătălia de la Stalingrad.
Dacă lucrez ceva sunt atent doar la ce fac, bărbaţii nu au atenţie distributivă, deci iar nu mă incomodează.
Dacă nici nu dorm nici n-am mintea ocupată mă cam sâcâie, recunosc.
Dacă „maşină de spălat pe centrifugă” era o extrapolare de-a ta, atunci să-ţi fie rusine, eşti un mare misogin şi nu te aştepta la un răspuns din partea mea, nu-mi stă în caracter să răspund la astfel de provocări.
Dacă „maşină de spălat pe centrifugă” nu era o figură de stil, ci fix şi exact ceea ce este, atunci să-mi fie ruşine, câteodată am prea multă imaginaţie.

6) Destin şi destinaţie sînt din aceeaşi familie de cuvinte?

Din punct de vedere etimologic cred că da. În sens practic însă, nu! Nu cred în destin, na, c-am zis-o şi eu! Destinul ţi-l faci, cu caracter, oportunităţi şi ceva şansă.

7) Ai porniri ecologiste? Mai exact, stingi lumina ca să economiseşti bani sau o faci ca să protejezi ozonul, biosfera etc?

Sting lumina nu atât din ecologism cât mai ales din simţ practic, ceea ce e în esenţă cam acelaşi lucru. Sau cel puţin are acelaşi rezultat. Dă-mi voie să salvez aparenţele: deci sunt un fel de ecologist, măcar prin (sau din?) conjunctură.

8 ) Tot caut informaţii despre. Ai vreo idee?

Da!
Sunt una dintre cele mai populare specii din întreaga lume. Sunt alerţi, vioi, mereu în căutarea hranei, pendulându-se de la un cap la altul al habitatului. Nu sunt agresivi, ci din contră sunt foarte prietenoşi. Masculul este întotdeauna mai viu colorat (similar curcubeului), în timp ce femela are un colorit mai şters. Există diferite varietaţi care se disting prin diversitatea culorilor şi a modelelor coloritului, precum şi prin aspectul înotătoarei codale (în formă de evantai, de ac, de spadă, de val, de steag, de lopată sau rotundă). Masculul ajunge la o lungime de câţiva centimetri în timp ce femela, mult mai mare, poate atinge o lungime de (…)!

9) De ce ne mai dai o şansă?

Pentru că atunci când nu sunt transparent şi voalat sunt excesiv de evaziv, voit ambiguu şi poate prea subtil. Am tendinţa să cad în extreme.
Vă mai dau o şansă pentru că ştiu că prima dată eraţi prea preocupaţi cu degetul din nas, data următoare la fel de prinşi să găsiţi un loc ascuns unde să puteţi scăpa de moloz, dar sunt sigur că până la urmă veţi răzbi şi veţi nimeri frecvenţa pe care emit.
Insist să ştiţi că vă mai dau o şansă pentru ca aş vrea astfel să grăbesc puţin treburile, nu mă aranjează prea tare să ajung cunoscut numai după ce mor, precum toţi fraierii.

10) Civilizat ar fi să pun o întrebare aşa, ca de încheiere. Crezi că poţi să răspunzi?

Sunt foarte bine, multumesc de întrebare:
Puţin cam absent de pe blog în ultima perioadă, dar voi reveni – cum altfel decât în forţă – cu alt proiect nou, în colaborare. O să dau de ştire.

În particular sunt un răsfăţat: am o soţie pe care încă nu-mi vine să cred c-o merit, tocmai ne-am luat împreună o casă numai a noastră iar săptămâna trecută am primit o ofertă beton ce-mi va desăvârşi cariera. Dacă reuşesc să ajung la o înţelegere şi cu barza m-am scos pe viaţă!

http://adriancalarasu.wordpress.com/

 

13 responses to “10+10 – Adrian Călăraşu

 1. 11) Cui mama dracului ii pasa? Raspuns cu italice.

 2. Deci ce urmăresti, Nenea?! :))

 3. ii vine rindul si lui dadatroll, intr-o forma sau alta…

  ce urmaresc eu? CE URMARESC EU? buna intrebare… urmaresc in permanenta executarea in bune conditii si la termenele stabilite a lucrarilor de constructii si derularea contractelor care mi-au fost incredintate.

 4. Dadatroll nu e ceea ce ar vrea sa para, am intrat si eu pe blogul lui/ei.
  Cred ca e un experiment al unui student la psiho sau ceva, in orice caz, cine e acolo e de departe major cu constiinta matura si joaca un rol, ingenuitatea aia a varstei si umorul „involuntar” sunt false. Nu-mi plac falsurile.

 5. Mey rotoric, sa sti ca nici mie numi plac falsurile. De exemplu, tin minte ca am citit capra cu trei iezi si pe la jumate miam dat seama ca ce mama dracului de capra vorbeste? Si deatunci nam mai pus mana pe vreo carte cai cu falsuri. Numai de cat de joc, iti dai seama, ca cu ce sa joci razboi, cu pietre de remi?

 6. Bai… lasati trollii… fie ei si dade, alea.. zi cum e cu procesul prin aschiere, ca am uitat.
  Ca forma de arta, zic. Ca mod de renovare la apartament.

 7. Il cunosc pe Calarasu din iarna lui ’47 si nici acum nu mi-a dat inapoi ceasca aia de gris pe care i-am imprumutat-o. E un derbedeu si un om de nimic! Huo!

 8. macabroo, îţi dau eu o ceaşcă de griş ţie şi la tot blogul tău, numai lasă-mi clientu’n pace, nu vezi că el crede că am interese? n-am griş din ’47 da’ găsesc eu ceva…

  Retoric, dau o dedicaţie muzicală dacă îmi spui repede cine este dadatroll.

  Blegoo, să nu citeşti constituţia, vei fi dezamăgit.

 9. Bine nene, sarbatori fericite. Tie si familiei tale!

 10. Blegoo – prelucrarea prin aschiere este mai mult decat o arta, este un mod de viata. Nu am cum sa explic asta in cuvinte, cu atat mai putin unor profani care habar n-au sa tina o freza in mana.

  Macabroo – bine ma, mai da tu mult din casa, sa vezi ce zic si eu cum ai facut tu avere, care vindeai motorina partidului da la CAP, care te-a hranit si te-a facut om, care nu esti tu om, ma, securistule!

  Nenea Cosmos – dadatroll este un personaj. Cine il interpreteaza, nu stiu. Un tip inteligent, cu simtul umorului, asta-i clar.

 11. Imi e nu stiu cum sa scriu „laolalta” cu acesti monstrii (luati si voi partea buna din asta), Retoric, Blegoo, Macabroo sau Dada…dar Nenea, sper ca vei pune randurile mele undeva la sfarsit si cu caractere de 4 sau 6. As vrea sa-i multumesc lu’ Doamna Mama lu’ Retoric, ca atunci cand a venit moashele la ea, le-a ignorat, si Ea i-a dat lu’ Retoric ce trebuia. Nu stiu ce i-a dat, dar are din belsug.

 12. Akaty, fara nici cea mai mica urma de condescendenta sau ironie iti spun bine ai venit in panteonul nostru :)

scrie apăsat, dă tot din tine, fii deschis

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s